Over

Onze vrijheid van meningsuiting ligt onder vuur. Wat we wel en niet mogen zeggen of denken wordt steeds meer ingeperkt. In plaats van zelf te mogen ontdekken wat goed en waar is wordt ons wereldbeeld door overheid en media opgelegd.

Computers en telefoons worden in beslag genomen, mensen worden beboet en zelfs gevangen gezet voor het uiten van een mening op Facebook, of voor het delen van een tweet. In Duitsland vond onlangs een massale politie razzia plaats vanwege kritische opmerkingen over de overheid op Facebook. In Engeland werd een politicus gearresteerd voor het citeren van Churchill. In Nederland klopte de politie bij tientallen mensen aan om hen te sommeren het wat rustiger aan te doen op Twitter. In Zweden worden regelmatig mensen opgepakt die kritiek uiten op het nogal ambitieuze immigratiebeleid. In juni 2016 heeft de Europese Commissie een overeenkomst gesloten met Facebook, Twitter, Google en Microsoft om “Hate Speech” (aanzetten tot haat) te bestrijden. Dit is een term die wordt gebruikt om inbreuken op de vrijheid van meningsuiting voor te stellen als iets positiefs.

Mijn naam is Reinier Kemperman, ik houd van reizen, lezen, motorrijden en een goed glas bier. Ik woon met mijn gezin in Japan. De meest gekwalificeerde persoon om over dit onderwerp te schrijven ben ik absoluut niet, maar stilzwijgend toekijken wil ik niet. De vrijheid van meningsuiting is ons kostbaarste recht.

oct16-1